Borrelen met port en kaas

Het is een zaterdagmiddag, midden in Augustus. Op moment van schrijven zijn we net begonnen met the making of PortRebels. Werken aan onze ideeën is het moment bij uitstek om weer nieuwe portwijnen te mogen proeven. Het plan voor deze zomerse dag: een tripje naar de Dappermarkt voor het inslaan van een variëteit aan kazen om vervolgens thuis hard verder te werken aan ons nieuwe concept. De portbuit was al binnen, want er zal natuurlijk ook vooral geborreld worden. Handig: port kan zowel als aperitief als digestief gedronken worden en is dus het perfecte drankje voor een uitgebreide gezellige middag/avond borrel.

DSC00640We hadden de volgende flessen port op tafel staan: een Niepoort Dry White, een Dow’s 10 Year Old Tawny (gebotteld in 2015), een Quinta do Tedo LBV uit 2010 (gebotteld in 2014) en een Barros Vintage uit 2011. In deze volgorde zijn we ook gaan proeven en daar kwamen een paar heerlijke spijs- en wijncombinaties uit. Aan te raden zijn bijvoorbeeld:

Witte port (Niepoort,  dry white) + vers gebrande noten van de markt
10 Year Old Tawny (Dow’s) + een zacht Truffelkaasje
Late Bottled Vintage (Quinta do Tedo) + oude kaas
Vintage (Barros 2011) + biologische blauwe koekaas (Bastiaansen)

DSC00627Favorieten van de dag waren – na veel proeven – de LBV en Vintage.  Jindra’s favoriet was haar verjaardagskadootje, de LBV uit 2010. Vol van smaak, zacht en zoet, past deze port heel goed bij de zachte truffel- en blauwe kaas. Marga en Sabine vonden toch de Vintage lekkerder. Marga’s oordeel: “Deze was het meest vernieuwend van de avond, want dit was mijn eerste vintage. Hij is interessant omdat hij verrast. Eerste smaak: druif. Sterke afdronk, wat hem identiteit geeft.” Sabine’s proefnotities zeggen: Geur: fruit. Smaak: fruitig-vol en licht-zoete rol over de tong, klein zuurtje, iets van oak?, licht straf; door deze combinatie meer diepgang dan de LBV. Deze vraagt om nog een glas en een blauw kaasje!

Extra verrassing van de avond was onze eigen creatie: de Minty Gold cocktail van witte port – ook wel de Portonic genoemd. Lees daar meer over in dit stuk. Al met al was het een zeer geslaagde dag. De laptops gingen pas na twaalven dicht.