Proeven: Italiaanse port?

Als je het de portliefhebber vraagt dan zijn wijn en port twee totaal verschillende dranken. Blind proevend haal je de port er gelijk tussenuit. Maar soms kom je een wijn tegen die verdacht veel op een port lijkt, zoals de Masseria Duca D’Ascoli: Passito del Duca. Deze Italiaanse rode dessertwijn was precies daarom een kadootje: omdat ‘ie zoveel op een port zou lijken. Samen met twee vrienden heb ik getest of deze passito dit statement ook waar kon maken.

Deze wijn komt uit de Italiaanse Foggia regio en wordt op biologische wijze geproduceerd. De wijnmakers proberen zoveel mogelijk rekening te houden met hun impact op het milieu; iets wat deze PortRebel als muziek in de oren klinkt. De wijn, die overigens in een prachtig flesje met verzegelde kurk zit, is slechts te koop bij één importeur (SayItaly voor de geïnteresseerden).

passitodelduca3
Maar genoeg over de feiten, het proeven is natuurlijk belangrijker. En oeh la la, wat ruikt hij veel naar port. Eenzelfde, zoete volle geur als een goede Ruby komt onze neuzen tegemoet. De smaak doet ons ook even twijfelen. Na wat meer heen en weer geproef en enkele rollen over de tong komen de volgende termen naar voren: “Stroperig met een body, zeker niet slap, maar wel een licht waterige ondertoon. Je voelt hem achterop de tong.” De smaak is beduidend minder zoet dan een Ruby. Hij is prikkelend en passitodelduca2scherper dan port en ruikt naar appel, sinaasappel en chocolade-tonen. De chocolade rozijntjes die op tafel liggen blijken opvallend goed te passen, maar “port past daar eigenlijk nog beter bij”. Heel even wordt er geopperd dat de
dessertwijn lekkerder is dan port, maar na verbaasde blikken aan de overkant van de tafel wordt daar snel van teruggekomen. De algemene conclusie is dat deze wijn geen vervanger is voor port; port heeft zijn eigen unieke smaak die – als je iets als een port zoekt – toch echt van een port moet komen. De wijn is absoluut lekker en een mooie keuze tussen wijn en port in. Dus ja, als dessertwijn zeker geschikt, maar als je wilt uitpakken bij het dessert kiezen wij liever voor het echte werk.