Een ontmoeting met Taylor’s

Wat doe je aan naar je eerste proeverij bij een wijnhandelaar? Totaal niet belangrijk natuurlijk, maar als vrouw is het toch een belangrijk onderdeel van ons ochtendritueel. Het weerbericht, waar ik dol op ben, geeft aan dat het één van de laatste mooie zondagmiddagen van het jaar zou worden. Dat vraagt om een jurkje – die vervolgens vanwege de proeverij het zonlicht amper zou gaan zien.

notitiesSamen met de heren van Vinho do Porto krijgen we een rondleiding door het pand. We worden verwelkomd door luxe flessen wijn, uitgestald op de eerste stelling. Een goed begin van een interessante middag. We starten onze proeverij boven waar meer dan 70 flessen wijn opgesteld stonden. Klaar om geproefd te worden. Ja, wat doe je dan? Allemaal proeven kan natuurlijk niet en onze focus ligt bij portwijn. Toch maar even warmdraaien, met een mooie PradoRey Classic Tempranillo uit Ribera del Duero en een nog lekkerdere Celler LaFou El Sender uit Terra Alta. Als afsluiting schenk ik Jindra en mijzelf een glas rode wijn uit de Douro in. Onze voorkeur gaat uit naar Roquette & Cazes. Deze ga ik zeker binnenkort een keer schenken tijdens een diner met vrienden.

We verplaatsen ons naar een kamer ernaast waar de wijn van het huis Gaja zijn opwachting maakt. Samen met Vinho do Porto wachten we op onze beurt en krijgen we een uitgebreide toelichting over de wijnen. De opbouw is fantastisch en we kunnen niet anders concluderen dan dat het de moeite waard was om te wachten.

hoggitJe kunt wel raden dat het verstandig is om niet alle wijnen op te drinken, maar charmant uit te spugen. Dat vraagt om een strategisch plan – helaas hadden we die nog niet.

Beneden wacht een uitgebreide toelichting van Taylor’s op ons. Precies waar we voor kwamen, maar niet voordat we de kristallen karaf ‘De Hoggit’ hebben bewonderd. Een handgemaakte karaf met bolle bodem, die niet kan worden neergezet en dus door gegeven moet worden tot de karaf leeg is. Eentje voor op het verlanglijstje, maar niet gemaakt voor de startende port drinker.

De charmante man die bij Taylor’s hoort, blijkt een klein college voor ons in petto te hebben. Hij barst los met een port voor de beginner: de Select Reserve Ruby. Ideaal voor een eerste kennismaking met port omdat hij zeer toegankelijk is.

Langzaam werken we omhoog naar het steeds betere werk. We mogen dingen proeven die pas na lang sparen op onze dranktafel kunnen staan. De Quinta de Vergellas Vintage uit 1998 is een bom van geur en smaak – door Jindra benoemd als de beste port ooit gedronken. Tussen de interessante weetjes door (een fles mag je maar maximaal zes weken open laten staan; witte port combineert heel lekker met geroosterde amandelen, zeezout en beetje olijfolie en een 20 year old Tawny bezit stiekem de perfecte balans van suiker, alcohol en zuurheid in tegenstelling tot zijn jongere en oudere broers) zijn we zes glazen 1998verder en is de portliefde voor Taylor’s opgebloeid.

Tegen de tijd dat we naar buiten lopen voelen we ons lichtelijk beneveld. De zon is gelukkig nog niet onder en het jurkje zal zijn kans in de zon alsnog kunnen grijpen.