Sport & port

Sport en port gaan prima samen hebben we ondervonden afgelopen weekend. De helft van PortRebels was namelijk wielrennen in de Vogezen. Een minivakantie zou je het kunnen noemen. Sabine en ik werden vergezeld door een aantal vrienden. Bij een minivakantie hoort natuurlijk een fles port, maar aangezien wielrennen op de agenda stond voelden we de noodzaak om gezond te handelen.

IMG-20150920-WA0029De Gall & Gall adviseerde op basis van ons wensenlijstje de Graham’s Natura Reserve, geproduceerd van druiven geteeld in biologische wijngaarden bij Quinta das Lages en Quinta da Vilarica. Deze wijngaarden liggen tussen de 150 en 350 meter boven zeeniveau waar voldoende wind en weinig neerslag is. Hierdoor kunnen de wijnstokken op natuurlijke wijze hun afweersysteem ontwikkelen, aldus Graham’s.

Deze port moesten we verdienen, dus hebben we afgezien op onze wielrenfiets. De la planche des Belles Filles, Rue Du Ballon D’Alsace en natuurlijk de Grand Ballon beklommen. Afgepeigerd, verregend en koud, maar geheel voldaan kwamen we aan bij onze cottage in La Bresse. Na een warme douche kwamen de kaasjes en worsten met vijgen op tafel en natuurlijk de Graham’s Natura. De verwachtingen waren hoog, misschien wel te hoog. De Gall & Gall verkoper had ons een hint van Tawny beloofd, maar helaas, deze Natura haalt het niet bij de smaaksensatie van een Tawny. Graham’s omschrijft de port zelf als een port in lijn met de stijl van zijn wijnen, met de smaken rijk, zoet en fruitig. De geur van de Graham’s Natura wordt omschreven als fris, bloemig en elegant. Onze reisgenoten beamen het zoete en fruitige. De heren herkennen niet het elegante, maar dat kan ook liggen aan het testosteron van de proevers.

2015-09-23 09.26.02PortRebels concludeert dat dit een onmiskenbare Reserve is, een fijne groene port voor de beginnende portdrinker. Graham’s Natura Reserve port is geen musthave, maar wel een mooie herinnering aan de Vogezen. De vraag of biologische wijngaarden de smaak beïnvloeden is iets wat we nog eens verder moeten uitzoeken.