Oude bekenden

Een aantal familietradities zijn eigenlijk niet bedoeld om te delen met de online wereld, maar een aantal maanden geleden had ik weer eens één van onze beruchte bijpraat avonden met mijn vader en broer. Deze gaan gepaard met een glas whisky en een sigaar op zijn tijd. Deze avonden zijn mij zeer dierbaar, want een gezamenlijke dronk van whisky opent als geen ander een gesprek. Vooral mijn vader en ik kunnen genieten van een rokerige whisky. Afijn, ik wijk af, want het gaat hier tenslotte om mijn passie voor port.

Bij de start van ons idee hebben Jindra en ik geïnventariseerd of we iets nieuws te pakken hebben met PortRebels of dat de concurrentie online moordend is. Gelukkig bleek het niet nodig om naar de duistere kant van het ondernemen over te stappen, want een online portblog bestond tot op heden nog niet. De enige duidelijk vindbare portwebsite, Vinho do Porto, voldeed aan alle verwachtingen die wij hadden van een online wijnhandelaar; geen concurrentie voor PortRebels dus.

Mijn broer, nog even scherp als twee glazen whisky terug, sprong van verbazing van de bank toen ik de naam Vinho do Porto in mijn mond nam. “Marga, deze website is van Jasper en Ruud.” Mijn broer en ik hebben een hechte band, die gedeeltelijk zijn oorsprong vindt in de periode dat we in Enschede woonden en gezamenlijke vrienden hadden uit onze studentenvereniging. Het was een heerlijke tijd waar we nog geen oog hadden voor kwaliteitsproducten als whisky of port, maar ons verknochten aan tapbier en shotjes. Jasper en Ruud maakten regelmatig onderdeel uit van deze enerverende avonden, maar daar waar mijn broer ze nog vaak spreekt, ben ik ze de afgelopen jaren uit het oog verloren. Daar moest dus nu verandering in komen, want Jasper en Ruud bleken eigenaar van Vinho do Porto.

vinhodoporto1Drie weken later zaten Jindra en ik in de trein vanuit Amsterdam/Utrecht richting Jasper en Ruud in Enschede. Het was een fijne zomerse dinsdagavond en dat vroeg om een OV fietstochtje. Helaas: Enschede voorziet niet in een OV fietsen na 19:00 uur en de bussen rijden daar met een schrikbarende lage frequentie. Er zat niks anders op dan de luxe te laten overheersen en een taxi te pakken naar het huis van Jasper. Het was een fijn weerzien na zo’n lange tijd en het duurde dan ook niet lang voordat de anekdotes van tien jaar geleden over tafel gingen.

Jasper en Ruud hebben in de auto onderweg naar Oostenrijk de beslissing genomen om samen een bedrijf te starten. Ze hebben al jarenlang dezelfde smaak en voorliefde voor wijnen uit het zuiden van Europa. Met één fles Niepoort als begin, was er binnen zeer korte tijd een naam, een webshop en een basis assortiment: oftewel Vinho do Porto. Hun missie is het verjongen van de port markt, een markt met eeuwenoude tradities, maar ook met de beste wijnen ter wereld die meestal samen met vrienden gedronken worden. Volgens Jasper en Ruud moet het leven één grote proeverij zijn!

Op de avond van de reünie schonken de heren een Graham’s 10 Year Old Tawny, The Junior Ruby en 10 Year Old White van Niepoort in kristallen vintage glazen. De dinsdagavond luxe was compleet met een smaakvol kaasplankje. Het leuke was dat we merkten dat hun kennis over, en passie voor port nog steeds groeiende is. De heren waren enthousiast over PortRebels en de avond werd afgesloten met het idee om samen een PortProeverij te organiseren in Amsterdam of Utrecht. De lange treinreis terug voelde niet als een straf, maar eerder als een fijne ontnuchteringsmethode die alle ruimte bood om samen te fantaseren over onze aankomende proeverij.

De proeverij is inmiddels een feit.