PortProeverij #1

Het is half twaalf en PortRebels zit aan een tafel in de Tolbar. Er staan meer dan 15 portflessen op tafel en wat restjes blauwe kaas die gek genoeg niet zijn opgegaan. De hoge hakken zijn uit en de veldbloemen liggen opgerold in papier op de grond. Het laatste beetje vintage port wordt in hoog tempo uitgeschonken over vier frisdrankglazen. Voor een buitenstaander moet het een raar gezicht zijn geweest, maar wij voelden ons voldaan, trots en helemaal in ons element. We rekenen ons avondeten af aan de bar, waar we samen met de heren van Cinetol/de Tolbar concluderen dat deze avond zeker een vervolg moet krijgen. We nemen jullie graag mee terug in de tijd naar het moment waarop de avond begon te knallen.

Om acht uur kijk ik recht in het warme licht van de Tolbar, deskundig afgesteld door de heren van de Cinetol. De oude biertafels, aangekleed met veldbloemen, spuugbakken en brood nodigen de gasten uit om te mengen met elkaar. Onze blog, PortRebels.nl, is duidelijk zichtbaar op het grote scherm aan de voorzijde van de ruimte. Op de bar staan 100 cocktails met witte port, tonic, munt en limoen te pronken. Klaar om door de gasten genuttigd te worden. DJ Maik’s house draait soulvolle funk en ik voel een gezonde spanning. De eerste gasten stromen binnen en worden verwelkomd door Sabine en Marte. We zitten vol, dus sta je niet op de gastenlijst dan kom je er niet in, is het devies.

Ondanks onze hoge hakken zijn wij PortRebels niet groot van stuk, dus hebben we het onszelf makkelijk gemaakt met een mini podium. Met enthousiasme spreek ik de eerste welkomstwoorden uit die avond. Het publiek bestaat uit eind-twintigers en dertigers die geïnteresseerd zijn in port, PortRebels of simpelweg uit op een vermakelijke proefavond. Marte, onze proefexpert, neemt plaats op het podium om een uitleg te geven over de belangrijkste proeftechnieken. Er verschijnt een glimlach op het gezicht van mijn buurman wanneer Jindra de woorden van Marte begint uit te beelden. “PortRebels voorziet graag in alle zintuigen”, grapt hij. We trappen af met drie typen port: de Fonseca Bin 27, Graham’s The Tawny en de Niepoort LBV 2009. Sabine geeft een korte toelichting en dan kan het feest echt beginnen. Ik verplaats mezelf naar de proeftafel en begin de port uit te schenken. Naast mij hoor ik Ruud van Vinho do Porto een uitleg geven over de Niepoort LBV 2009 en vrienden van Sabine een discussie voeren over welke kaas het beste past bij de port. Ik hoor mezelf de blauwe kaas adviseren, maar niet voordat ik ze geattendeerd heb op de chocola met zeezout van de ChocolateMakers.

Na een klein uurtje onderbreken we de avond, want we hebben een Calem Porto 40 Years Old Tawny te veilen. Vooraf is het lastig te bepalen of de fles op waarde geschat wordt, maar PortRebels is meer dan tevreden met het eindbod van €85,-. Sabine sluit af met een toelichting over de volgende twee vintage porten: de Calem Vintage 1985 en de Taylor’s Quinta de Vergallas Vintage 1998. De Portwijnen zijn door Vinho do Porto gedecanteerd en worden uitgeschonken in mooie karaffen. PortRebels is trots dat we zulke mooie port varianten kunnen laten proeven deze avond.

Ik zie en hoor gasten om mij heen discussiëren over wat ze proeven en welke port ze het smaakvolst vinden. Ik peil de meningen onder de gasten. Favoriet is de Graham’s The Tawny, maar ook de Taylor’s Quinta de Vergallas Vintage 1998 is gewild. PortRebels is tevreden, want onze doelgroep geniet van port! Het uitgangspunt van PortRebels was om de gasten een nieuwe manier van port proeven te laten ervaren, eentje die bij PortRebels past. Rebelleren tegen inspiratieloze locaties, aankleding en muziek. Het suffe imago van port heeft de binnenkant van de Tolbar niet gezien. Als ik mijn vrienden mag geloven zal ook een vervolgde proeverij van PortRebels een succes worden.

Op de fiets richting huis fantaseren we hardop over de volgende proeverij die we gaan organiseren. Een nieuwe cocktail? Een bandje? Meer eten? Port is meer dan je denkt en ik weet zeker dat PortRebels ook de volgende proeverij kan blijven verassen.