Winter is coming

December staat voor de deur: korte dagen, regen, wind, en kou. Maar niet getreurd; dit jaar is alles anders. Want er is port. En PortRebels is blij, want we hebben het afgelopen jaar al veel port mogen proeven. En om het leed van de winter letterlijk en figuurlijk te verzachten hebben we voor de feestdagen (of ieder andere winterse avond) een bijpassende port uitgekozen en deze omgedoopt tot: de PortRebels Winterport. En deze is uiteraard alweer goed voorgeproefd..

PortRebels rebelleert. Want wij vinden dat het tijd wordt voor een hip jasje voor port. En dus zijn wij hard op weg om alle soorten port te exploreren en jullie op deze reis mee te nemen.

GrahamsAged10-1Tijdens onze proeverij in oktober zijn er al verscheidene soorten port voorbijgekomen, en had iedereen ook duidelijk zijn favoriet. De port die er met kop en schouders bovenuit stak was Graham’s The Tawny. Misschien kwam het door de regenachtige dag, of de grijze lucht, maar iedereen genoot overduidelijk bij het drinken van deze lichtroze, zoete, zachte, en vooral kruidige fijne port. Een aardige hoeveelheid mensen zijn na onze proeverij met deze fles port in de tas volkomen content naar huis gegaan. We zijn uiteraard erg benieuwd naar jullie port-momenten, en hoe het nu met de inhoud van deze fles vergaat. PortRebels vind het leuk om van jullie te horen. Mail ons jullie portmoment met een leuke foto, en wie weet vind je jezelf terug op onze Facebook site!

Na onze proeverij zaten wij natuurlijk niet stil. Wat nu? Wat hebben we onze volgers deze maand te bieden? Hoe kunnen we jullie nog beter laten kennismaken met de wereld van port? Op een zaterdagmiddag besloten we te vergaderen over nieuwe plannen,  terwijl we onze Graham’s The Tawny leegschonken en gulzig opdronken, in aanwezigheid van een blauw kaasje uit de Baskische Pyreneeën (Erik’s Delicatessen, Amsterdam Oost). Treurig keken we naar de lege fles Graham’s…en waren we het eigenlijk vrij snel eens: er moest een nieuwe favoriet komen! De winter komt eraan, de Graham’s Tawny is op…dus welke port gaat de rol van deze favo vervangen?

Na een kort telefoontje met Vinho do Porto was het duidelijk: de enige echte opvolger kon alleen maar de Graham’s Aged Tawny 10 Years zijn! In plaats van een port bestaande uit blends die 3-4 jaar op houten vaten hebben gerijpt, is deze port een combinatie van oogsten die rond de 10 jaar op het vat hebben gerijpt. Je kunt je natuurlijk goed voorstellen dat dit grote invloed heeft op de smaaklagen en aroma’s van de port. Dat hebben wij alvast voor jullie geproefd afgelopen week, en het verschil was duidelijk herkenbaar. Deze port weet zo fijn en beduidend nog meer smaakpapillen te stimuleren, is nog kruidiger en heeft daarnaast de herkenbare zachtheid van de The Tawny. Voor ons is deze port daarom de enige echte Winterport.

Wij drinken deze port ‘s avonds voor het slapen gaan (ja, toch een klein beetje slaapmutsje-karakter, dat is er niet voor niets), of zojuist bij het schrijven van deze blog, op een herfstachtige zaterdagmiddag, met een kaasje uiteraard.

GrahamsAged10-3Wij denken dat deze port ook erg goed bij een feestdiner past: niet alleen vanwege de mooie fles, maar ook omdat hij zowel als verrassend aperitief gedronken kan worden als als digestief. Om deze reden hebben we een mooie kerstactie voor jullie weten te regelen. Je kan de PortRebels Winterport hier vinden. Zowel met als zonder extra feestelijke portglazen, voor iedereen wat wils.

Omdat wij er ook een persoonlijk PortRebels tintje aan hebben gegeven, is de fles perfect weg te geven als sinterklaas- of kerstcadeau voor vrienden of familie!

Wij zijn alweer halverwege de fles, en genieten nog even verder…