Do try this at home: portkaas maken

Buzz, buzz. De portrebels zijn vier bezige bijtjes. Tussen het trainen voor een marathon, het beginnen met nieuwe banen, een onderneming starten op Curaçao, zakenreisjes naar Marrakesh en het daten door zouden we het liefst ook nog onze eigen portkaasje maken. Maar je begrijpt: daar hebben we geen tijd voor. Tenminste, nog niet, want op de planning staat het zeker. Zo moeilijk is het namelijk niet – het vergt alleen een strakke planning.

Wil je met Kerst een zelfgemaakte portkaas serveren dan moet je eigenlijk een aantal weken van te voren beginnen. De welbekende stilton met port wordt door veel kaasboertjes al een maand tot 6 weken voor Kerst voorbereid. In dit geval wordt het er dan ook een hele fles op zijn kop in de kaas gestoken. Voordat de kaas de port heeft opgeslurpt zijn we minstens vier weken verder, maar het resultaat mag er zijn. Bij de betere kaasboer is dit zeker te vinden.

Het recept waar wij ons eigen kerstkaasje van wilde maken, kregen we van Theo, portdeskundige en docent aan de Volksuniversiteit. Het klinkt super makkelijk: het enige wat je nodig hebt is kaas, port en een breinaald. Het gaat als volgt. Koop een lekker boerenkaasje. Snijd het kapje eraf en maak met een breinaald gangetjes in de kaas. Laat hier de port doorheen stromen. Doe het kapje er weer op en laat twee weken in de koelkast staan. That’s it!

Zoals gezegd hebben wij dit zelf nog niet geprobeerd, maar zodra we dit gaan doen zullen we het zeker delen op het internet. Mocht iemand dit in de tussentijd zelf thuis proberen, laat het ons vooral weten. Het lijkt mij verrukkelijk en ik heb nu al spijt dat ik niet twee weken geleden begonnen ben. Goede voornemens dan maar?