Een Rebelse kerst

De decembermaand zat bij mij boordevol heerlijke wijnen. Dat hoort er natuurlijk bij, maar ondanks dat het de feestdagen zijn hoef ik mij geen stuk in mijn kraag te drinken. Bij PortRebels wordt er natuurlijk wel genoeg goede port geproefd!

Te beginnen met kerstavond waar ik gezorgd had voor een Dow’s Colheita tawny uit 2002. Onze trouwe lezers weten dat een Colheita bijzonder is, want deze komt uit een jaar en is niet geblend. We waren een beetje bevooroordeeld want deze specifieke port krijgt in de Wine Spectator 91 van de 100 punten. Gelukkig maakte de port haar reputatie helemaal waar met een sensationele smaak! Je ruikt gedroogd fruit en een frisse zoete sinaasappelschil. De port is zacht van smaak, fris, fijn zoet en heeft een mooie licht bruine rode kleur. We dronken deze port als aperitief samen met een Monte Enebro uit Spanje en een Zwitserse Gruyere. Deze port kan deze kazen prima aan, want de afdronk is lang vol en een klein beetje droog.

Eerste kerstdag beloofde weer een rebelse drankdag te worden. Na een overheerlijke gevulde kalkoen als hoofdgerecht, was het tijd voor een kaasplankje met port.

Samen met mijn familie dronk ik de Graham’s LBV uit 2009. Ik had speciaal voor en LBV gekozen, want deze is direct op dronk zodra hij gebotteld wordt en hij hoeft niet gedecanteerd te worden. Wel zo makkelijk als je op visite bent. Deze LBV heeft vier jaar op houten vaten gelegen en is mede hierdoor dieprood gekleurd. Het is daarnaast een fijne port voor de niet portliefhebber door de rijke zoete smaak en een bescheiden afdronk. Zelfs mijn schoonzus (ze houd niet van port) wist mij te verblijden met een glimlach na een slokje van deze port. Ook hierbij hebben we weer kazen gegeten, ontelbaarveel kazen. Mijn buikje was rond na dit kerstdiner.

Tweede kerstdag bracht ik met Rebel Sabine door. Als fervente wijn/sport lovers vonden we dat we pas weer alcohol mochten drinken nadat we hadden hardgelopen. Kerst verdient een vintage port en daarom stonden we voor het hardlopen een vintage port te decanteren.

In onze bezwete lichamen en hardloopkleren dronken we als eerste een glaasje Pedro Ximenex van Bodegas Malaga Virgen uit Malaga. Ik hoor je denken…Malaga? Dat ligt toch niet in Portugal?… Dat klopt, maar we worden graag uitgedaagd om andere wijnen te proberen, zie ook onze blog Proeven: Italiaanse port. Sabine dronk deze drank bij een recenteljk bezoekje aan Malaga en nam een flesje mee terug voor vergelijkend waren onderzoek. De zoete drank uit Andalusië wordt gemaakt van witte zon-gedroogde druiven uit Andalusie waarvan de gisting, net als in port, wordt gestopt door de toevoeging van wijnalcohol. De drank dankt zijn zoete smaak voornamelijk aan het hoge suikergehalte van de gedroogde druiven.

Deze Spaanse wijn wordt meestal als dessertwijn gedronken en heeft met 15% een lagere alcoholpercentage dan een port. De wijn is intens zoet en doet sterk denken aan rozijnen. Lekker hoor, maar als PortRebel kunnen we helaas niet anders concluderen dat port onze smaakpapillen veel meer prikkelt. Dus nadat we ons hardlooprondje afgedoucht hadden en we ons in een kerstoutfit hadden gehezen, was het tijd voor port.

Onze PortRebels Winterport mocht natuurlijk niet ontbreken. De afgelopen twee weken hebben we super veel berichtjes ontvangen van portliefhebbers en vrienden die hun portmomentjes met ons wilden delen. Hiermee is onze missie geslaagd om meer mensen tijdens de feestdagen van port te laten genieten. Hier moest op gedronken worden en dat werd natuurlijk de Graham’s Aged Tawny 10 year.

Na het hoofdgerecht was het tijd voor het kopstuk. We hebben het bescheiden gehouden met een 375ml fles van LiceiraS vintage port uit 1992. De port rook in eerste instantie muffig met een appelstroperige basis. Ook na het filteren zag de port nog troebel. De smaak bevestigde de appelstroopgeur,  en werd gecomplementeerd met een rijke pruim. De port ging met een stroopvaart door de mond en had een zeer smaakvolle afdronk! Om van te genieten zo fijn!! De kerst hebben we afgesloten met het maken van creatieve port-rebel-filmpjes. Krijgt een vervolg in 2016!