Losse pols

Sinds 1989 heeft de alcohol in de Dacosta Vintage tegen de kruk aan zitten drukken en dat merk je zodra je de fles open doet. De Dacosta Vintage 1989 moet je decanteren, maar PortRebels kan zich voorstellen dat je niet in het bezit bent van een decanteerset. Begrijpelijk, maar gelukkig zijn er alternatieven waarvan PortRebels zelf ook graag gebruik maakt. Je moet een beetje geduld hebben en een stevige hand, maar het scheelt je een behoorlijke investering.

Schenk een mooi klein glaasje voor eenderde vol met de Dacosta Vintage 1989, ruik en neem een slok. Gebruik de ruimte in het glas om de port te laten draaien. Hulde aan de losse pols, want het vergt enige techniek om de port uit 1989 niet over de tafel te laten vliegen. Het draaien doe je om zuurstof bij de port te laten komen. Ruik en proef een aantal minuten later nog een keer en je zult een groot verschil merken met de eerste keer. Wij worden enthousiast; de port lijkt tot leven te komen. We ruiken een aroma vergelijkbaar met de Ripasso druif. De 1989 heeft het karakter van een volwassen druif en na het draaien komt ook de langverwachte geur van rozijnen je tegemoet. Maar het fijne van deze port is dat je niet na één slok met een mond vol rozijnen zit. Hij heeft geen overdaad aan zoete smaak, maar is smaakvol en licht pittig. PortRebels denkt aan de smaak van mosterd en jij mag bepalen welke. Misschien een raar vervolg, maar na wat tijd herkennen we ook perencompote en aardbei. Overdaad aan zoet past niet bij de Dacosta Vintage. Een zacht romig kaasje zoals brie of geitenkaas is wel succesvol.

233778199

Eerlijk is eerlijk dit is niet een vintage port die je stijl achterover doet slaan of een stilte aan tafel teweeg zal brengen, maar dat mag je ook niet verwachten met zo’n zacht prijsje. De prijs van een vintage port wordt medebepaald door de aandacht en tijd die eraan besteed is. We horen je denken….dan zal de Dacosta Vintage aan zijn lot overgelaten zijn, maar niets is minder waar. Bovendien, des te belangrijker is de vraag: hoeveel tijd en aandacht ga je zelf aan het drinken van deze port besteden?

Het is een leuke port in een mooie fles met een vintage logo. De kurk komt gehavend uit de fles en je kunt er een goed verhaal bij vertellen. Met de Dacosta Vintage 1989 beleef je dus sowieso een mooie winteravond.Kurk