Een flashback…naar PortRebels Portproeverij Part II

Het is zondag, half twaalf in de ochtend, en ik (Marga) zit op mijn fiets richting de Pijp. De zon schijnt…dit belooft een topdag te worden!

Aan mijn stuur hangt een grote tas vol kleding, make-up en eten, en mijn fietstassen zitten vol met 20 lege portflessen. En dat terwijl de proeverij nog moet beginnen! Eenmaal aangekomen bij de Tolbar zie ik dat Marte en Jindra al druk bezig zijn met de voorbereidingen. Niet veel later arriveert Sabine met een tas vol decanteer karaffen en veldbloemen. Over een kleine drie uur begint de 2e portproeverij van PortRebels. We zijn net als de vorige keer uitverkocht, ons geluk kan niet op!!

Wegens groot succes en de fijne service hebben we ook ditmaal gekozen voor de Tolbar als proeflocatie. De Tolbar is, zoals  ze zelf graag beschrijven, een creatieve broedplaats in Amsterdam met ruimte voor een culturele programmering. We krijgen de vrije hand van de Tolbar om de zaal in te richten zoals we willen. Flexibele heren zijn het, de eigenaren.

Om drie uur gaan de deuren open en worden de eerste tickets gescand, we hebben ditmaal voor het eerst digitale tickets verkocht, één van de eerste professionalisering stappen van PortRebels :-). Na het ontvangen van de officiele PortRebels stempel, mag je als tickethouder naar binnen. Eenmaal binnen is het twee keer knipperen met je ogen, want de verlichting staat gedimd voor de juiste sfeer. PortRebels Jindra en Marte verwelkomen onze gelukkige bezoekers met een heerlijke rebelse cocktail van Calem White & Dry, Ginger-Ale van Fever-Tree en een aantal geheime ingredienten die we nog niet prijs geven.

Eenmaal binnen vergeet je al snel dat buiten het voorjaarszonnetje schijnt, want genoeg smaakmakers (lees: cocktails, port en hapjes) staan voor  je klaar. En daarnaast zorgt Tim Capabel voor een goede set aan vrolijke en chille deuntjes (die terug te vinden zijn op zijn persoonlijke soundcloud)! De zaal staat vol met picknicktafels, aangevuld met veldbloemen, brood en druiven.

Blogger Cato Cheft’t, deelnemer MasterChef 2016, zorgt voor de hapjes zoals Gazpacho, Salsicha el queijo en heerlijke zoete Pastel de nata. We serveren naast de cocktail een Calem Special Reserve, een Calem 10y Old Tawny, een Calem LBV 2009 en als kopstuk een Calem Vintage 1985.  Tussendoor geeft PortRebels de nodige informatie over de geschiedenis van port, hoe je moet proeven en hoe port gemaakt wordt!

Ik sta rond half zes met een aantal vrienden te praten over port en kijk ondertussen om mij heen. Naast drie trotse gezichten van de mede PortRebels zie ik vrolijke gasten die een nieuwe manier van port drinken met elkaar ervaren. Sabine weet me te melden dat we in totaal met 95 mensen port aan het proeven zijn en dat vraagt om een toost! Een toost op de toekomst: dat er nog vele Rebelse proeverijen mogen volgen!!! Onze eerste follow-up? We beginnen met een buitenproeverij in de zomer, inclusief zon en muziek! Kom jij ook?!

Tot slot laten we je nog heel even in spanning, want de Rebelse Proefnotities van alle porten van de proeverij worden binnenkort pas vrijgegeven!

*Voor deze proeverij werkten we samen met porthuis Cálem en Mitra Mike uit Amsterdam.