Bramen & babbelaars

Als portliefhebber heb je het in restaurants soms moeilijk. Of er staat geen port op de kaart of er staat slechts ‘port’ op de kaart. Of de vriendelijke ober weet niet veel meer te vertellen “dat ie een lekkere ruby open heeft staan”. Maar soms gaat het anders. Soms weet een restaurant wel te verrassen. Soms heeft de kelner zelfs nog wat aanraders buiten de kaart om. In zo’n restaurant bevond ik me afgelopen zaterdag.

Het decor was pittoresk: een vol restaurant in de haven van het Zeeuwse Veere, bootjes wiebelend in de wind, lichten brandend achter de ramen van de charmante dorpshuisjes. Een Moscow Mule en oesters op tafel. Vis dagelijks vers gevangen uit de vismijn. Terwijl onze buiken eigenlijk al vol zaten, bestelden we toch nog een kaasplankje en vroegen we voorzichtig naar de port op de kaart. Ze hadden niet veel keuze, maar de twee flessen die ze hadden kwamen gelijk op tafel. In het dorp zit een groot portliefhebber, werd ons verteld. Deze man importeert port van het kleinschalige en voor mij onbekende huis Vieira de Sousa en weet hier al jaren Veere en omstreken mee te verblijden. Voordat de ober was uitverteld, zaten onze glazen al vol. Eén glas met een donkerrode Fine Ruby en een glas met een hazelnootrode 20 year old Tawny.

dewerf1Bam. Oef. Dat was bijzonder. De Ruby rook naar een bad vol braamzeepjes – zo zoet, zo fruitig. En tegelijkertijd zo fris als een bos in de ochtenddauw. Licht, niet stroperig en perfect bij een scherp kaasje. De Tawny deed niet onder: dit was een ziltige zeeuwse babbelaar vermomd als port. Enorm tevreden dronken we onze glazen leeg. Dit porthuis moet in de gaten gehouden worden. Vieira de Sousa, mensen! Doe maar een glas van beiden.

Alle Zeeuwse portdrinkers raad ik aan hier langs te gaan. En als je als toerist in Zeeland op zoek bent naar restauranttips, ga dan naar De Werf. Ze hebben ook een terras en verdomd lekker chocola – wat ook goed met port combineert. Ik ga zelf deze zomer nog terug. Meer dan vier uur met de trein heen en terug: voor goede port is dat geen probleem.