‘Met 40 vrouwen op reis, dat kan niet goed gaan’

‘Met 40 vrouwen op reis, dat kan niet goed gaan’, hoor ik je denken. Aditi bewees vorige week het tegendeel. Al ruim 10 jaar ben ik lid van dit onafhankelijke damesdispuut uit Enschede en vorige week gingen we samen op reis om ons 15 jarig bestaan te vieren. De bestemming was Zuid – Portugal en de reis was geweldig.

Hoewel we de Dourostreek niet gezien hebben, was er een overvloed aan port. Iedere dag mocht ik genieten van één of meerdere glaasjes port, aangeboden door vertegenwoordigers, barpersoneel, koks  en zelfs de schipper van een piratenschip. Voornamelijk in kleine shotglaasjes, blijkbaar gaat de theorie dat wijn moet ademen in het zuiden van Portugal niet op.

Hoogtepunt was het bezoek aan de wijnbeurs Porto & Douro in Lissabon. Ik bezocht de wijnbeurs met vijf andere dispuutleden die allen geïnteresseerd zijn in port en waarvan een aantal trouwe bezoekers zijn van onze port proeverijen.

We begonnen onze proefsessie bij Ramos Pinto waar we enthousiast en warm ontvangen werden door Ema.
Ema wist ons nieuwsgierig te maken naar de Adriano white Reserva, ze beloofde ons een port met een hoge complexiteit. Dit verwacht je niet bij een witte port, maar deze white Reserve maakt deze beloftes meer dan waar, met veel smaak en een verassend lange afdronk. Ema wist ons te vertellen dat het wijnhuis beschikt over een museum en dat ze al jaren bezig zijn met het uitbreiden van hun collectie unieke kunstobjecten. Dit is terug te zien aan de etiketten op de portflessen: ware kunstwerkjes! Tijdens Ema’s verhaal dronken we een 20 jaar oude Tawny, die mij deed denken aan vanille en kaneel. Mijn dispuutleden dachten abrikoos en amandelen te ruiken. We hadden nog wel wat langer willen blijven, maar er waren meer wijnhuizen te proeven.

Enthousiast en vol goeie moed verplaatsten we naar het porthuis Martha’s. Daar waar we bij Ramos Pinto warm onthaald werden, moesten we de vertegenwoordigster van Martha’s eerst overtuigen van onze serieuze interesse. We kregen als eerste een special Reserve die helaas super snel weer in de spuugbak belande. Op zich niet verwonderlijk na onze proefsessie bij Ramons Pinto, want je hebt het ook niet makkelijk als Reserve wanneer je een 20 jaar oude Tawny moet evenaren. Als interessante tegenhanger werd bij ons een Colheita uit 2006 ingeschonken. We roken rozijnen en gedroogd fruit. Bij de eerste slok waren we het erover eens dat het een volle frisse portwijn is, maar dat het overgrote deel van de dispuutleden niet onder de indruk was. Maar de vertegenwoordigster van Martha’s liet zich niet uit het veld slaan en schonk haar amberkleurige 10 jaar oude Tawny in en deze werd positief ontvangen. Een lekkere Tawny met een zachte afdronk voor een schappelijke prijs. Op het vliegveld van Lissabon heb ik nog limited editie Douro Landscape Collection (Tawny) gehaald. Deze collectie vertegenwoordigt vier van de belangrijkste stappen in de productie en de geschiedenis van de portwijn.

We namen lichtelijk beschonken afscheid van Martha’s om ons laatste porthuis te leren kennen; Vasques de Carvalho. Dit huis verbouw t al jaren druiven, maar ontwikkeld pas sinds een paar jaar haar eigen port. De flessen hebben een frisse uitstraling en een mooi design, maar de prijs per fles licht aanzienlijk hoger. Rebels als we zijn geven we bij Antonio aan dat we direct voor de 30 en 40 jaar oude Tawny willen gaan. Antonio is gecharmeerd van onze directheid en schenkt van beiden een vol glas in. De topper van de dag blijkt de 40 jaar oude Tawny van Vasquez de Carvalho te zijn, wat een smaaksensatie! Overigens deelden niet alle dispuutleden deze mening, een aantal vonden deze Tawny te overheersend en scherp. Antonio beaamde dat voornamelijk whisky liefhebbers de 40 jaar oude Tawny kunnen waarderen. Ik ben dol op whisky, dus dat verklaart een hoop. Als afsluiter gaf Antonio ons uit een magnum fles een bodempje Vintage uit 2012. Lekker, maar deze port kan duidelijk nog wat rijpingstijd gebruiken. We zijn benieuwd wat Vasquez de Carvalho nog meer te bieden hebben. Met wijnglas en al verlaten we de beurs! Wat is het toch heerlijk om in Portugal te zijn!