De zomer in onze bol

De 10jr oude Tawny is onze favoriete port en daarom proeven we er graag zoveel mogelijk. Het liefste telkens van een ander porthuis: en we hebben het geluk dat er in Nederland een aardige selectie te vinden is in de winkels. Maar er is meer, veel meer….maar daarvoor moet je naar Portugal reizen. Mijn laatste trip naar Portugal was dan ook de ultieme mogelijkheid om eens wat nieuws te proberen. Ik ben natuurlijk met een gevulde tas port naar huis gevlogen zodat ik samen met PortRebels weer wat nieuws kan proeven.

 

Met mijn voeten raak ik de hete tegels aan, vanachter mijn zonnebril zie ik dat Marte ook haar schoenen uittrekt. We zitten op mijn zonnige dakterras in Amsterdam West, waar we uitkijken over de Jordaan en in de verte de nieuwe A’dam toren zien.
Op het gammele tafeltje staat de fles van porthuis Quinta do Vallado naast de zonnebrand. Wie denkt dat de zomer niet samengaat met port, overtuigen we graag van het tegendeel. De Rebels drinken over het algemeen uiteraard hun port uit speciale portglazen, maar op een zomerdag als deze passen mijn luxe borrelglazen beter bij de setting. We worden wel meteen afgestraft, want het is onmogelijk om de tranen te identificeren in dit glas. Aangezien we het graag luchtig houden, accepteren we dit gemis graag voor vandaag.

Het openen van de fles Quinta do Vallado 10 year old tawny is gelijk al een feest. Hij komt uit een koker en de fles is kleiner en dikker van stuk. De meeste portflessen worden afgesloten met een kurk dop (soms authentiek, soms iets wat lijkt op kurk) die je eraf kunt draaien. Deze port niet, want er komt een kurketrekker aan te pas. Je krijg er trouwens wel een mooie dop bijgeleverd. Ach, we doen natuurlijk graag moeite voor een goeie fles port. Het porthuis Quinta do Vallado maakt al sinds 1716 wijn en bezit 38 hectare aan wijngaarden waarvan 26 hectare beplant is met stokken van 60 jaar en ouder. De Quinta behoorde ooit toe aan de beroemde Portugese wjinmakersfamilie Feirreira. De 10 jaar oude tawny krijgt 91 punten (van de 100) van de Wine Spectator. De Wine Spectator is een lifestyle magazine dat zich richt op wijn en cultuur – en 91 punten van hen, staat volgens de kenners wel ergens voor.

De kleur van deze tawny is indrukwekkend donker koperbruin. De geur is overweldigend (lees: we hebben mogelijk een kleine zonnesteek) en doet denken aan pruimen en warme amandelen in een papieren zak. De smaak ligt in het verlengde hiervan, we proeven amandelen, kruidnagel, koffiebonen en een klein rood pepertje. Hoe proeft een warm mes wat door boter snijdt? Nou, zo dus. Marte vat het samen als een kleine, zachte praliné bonbon met een pepertje erin.

De Quinta do Vallado 10 year old tawny is voor ons de bevestiging dat een 10 jaar oude tawny een ware tongstreling kan zijn. Ben je na deze blog niet overtuigd? Trek je ons beoordelingsvermogen misschien in twijfel door het hierboven genoemde overschot aan zon? Probeer hem dan zeker zelf en laat je eigen smaakpapillen je overtuigen. Oh ja, maar vertelde ik net niet dat deze port moeilijk te krijgen is in Nederland? Ach, je mag best een beetje moeite doen voor deze beauty.