Maak kennis met Joost&Joost

Het leuke van social media is dat je mensen bereikt waarmee je anders niet zo snel in contact zou komen. Zo werden we dit voorjaar via Instagram benaderd door Joost van Joost&Joost. Hij volgde ons al een tijdje en wilde graag in contact komen. Niet veel later stonden Sabine en ik op een wijnproeverij van Joost&Joost (tussen de kunst van Tiller Galerie Amsterdam) heerlijke wijnen te proeven. Je leert elkaar toch echt kennen met een glaasje wijn erbij.

Joost&Joost (oom en neef) delen onze passie voor lekker eten en heerlijke wijnen, en selecteren deze direct bij de lokale boer, van klassiekers tot verrassende en beroemde wijnen, waaronder port. Tijd voor een samenwerking dachten wij, want de rebels samen met de eigenwijze naamgenoten is een topbasis voor een uitzonderlijke zomerproeverij. Daarom organiseren we zondagmiddag 28 augustus samen een PortFestival.

Enkele weken geleden hebben we samen met Joost (de neef) de portwijnen geselecteerd voor de cocktails die we gaan maken tijdens de proeverij. Joost&Joost werken samen met het porthuis Quinta do Portal. Dit familiebedrijf uit de Douro in Portugal bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. Voor de portproeverij hebben we gekozen voor de Quinta do Portal Porto Alegre White en de Quinta do Portal Porto Alegre Ruby. De samenstelling van de cocktails houden we nog even geheim, maar ik vertel je graag wel iets meer over deze twee portvarianten.

De Alegre White is brons geel van kleur en zoals alle witte port drink je deze het liefste koud. De druiven, voornamelijk gouveio en malvasia Fina, worden in september met de hand geplukt. Zoals alleen een man het kan, beschrijft Joost deze witte port als een wulpse verleidelijkheid. Dat komt door het rijpe gele fruit zoals meloen. De citrus zorgt voor een zuurtje en deze combinatie zorgt ervoor dat het een ideale port is voor een zomerse cocktail.

De Alegre Ruby is een fijne portwijn die je prima een beetje gekoeld kunt serveren bij een couscoussalade met abrikoos en feta. De ruby is paarsrood van kleur, 3 jaar gerijpt op een houten vat en bevat de druiven Tinta Barroca, Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional. Deze ruby smaakt zoals een ruby hoort te zijn, naar cassis, bramen, bessen en frambozen. Rebels als we zijn mixen we deze ruby graag met andere vochtige heerlijkheden. Nieuwsgierig naar deze cocktail? Kom dan zondagmiddag 28 augustus naar ons PortFestival!

Kaarten zijn verkrijgbaar via ikbenaanwezig.nl.