PortFestival

Port verdient het om een glas in haar eentje te bezitten. Rond te dansen in een mooi glas en jou te verrassen met haar smaaksensaties. Wij begrijpen dat je de port in de zomer wat vaker in haar fles laat chillen, maar het kan ook anders. Een goed maandje geleden publiceerde Volkskrantmagazine een artikel over PortCocktails en onze creatie de Freaking Ginger kreeg een 9,1. Een perfecte bevestiging dat ons PortFestival van 28 augustus een welkome afwisseling is tussen de mainstream zomerevents in Amsterdam.

Met de complimenten van Volkskrantmagazine in ons achterzak zijn we aan de slag gegaan in de keuken. Het mixen van een cocktail is een vak. Het is dus een risico om zelf aan de slag te gaan, maar wij gaan graag de uitdaging aan. We hadden een mand vol met limoenen, citroenen, peper, fruit en kruiden. Na een avondje mixen was het een wonder dat we op onze fiets allemaal weer onze weg naar huis wisten te vinden. Voor ons PortFestival was ons doel om drie verschillende cocktails te mixen. Een zomerse frisse smaak met een port vibe was ons uitgangspunt. Port kun je goed mixen met andere dranken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan jenever van de heren van Kever Genever. De resultaten van de avond hebben we geheim weten te houden tot ons PortFestival. Was je er niet bij? Binnenkort zullen we onze knallers van cocktails vrijgeven op onze website, tot die tijd kun je verlekkeren aan de cocktails die we al voor jou beschikbaar hebben gesteld.

Na een week zomerzon was het zondag 28 augustus zo ver. Bij een portfestival hoort een eigenwijze buitenlocatie zoals BRET bij station Sloterdijk in Amsterdam. Deze urban hotspot heeft een te gekke buitentuin in stedelijke omgeving. Bij binnenkomst kregen de gasten hun eerste cocktail Green Fury met onder andere kiwi en witte port. Om het zomerse sfeertje nog meer te intensifiëren was Ruud de Vries er om te zorgen voor relaxte beats en saxofoon tonen.

Het kon onze portliefhebbers niet snel genoeg gaan, dus de 2e ronde werd snel uitgeserveerd. Een rosé port Portal Pink met een intense smaak. De Portal Pink wordt vaak gemixt in een cocktail, maar aangezien we in Nederland nog groentjes zijn op rosé port gebied hadden wij samen met Joost&Joost ervoor gekozen om de port puur in te schenken.

We hadden twee cocktailbars waar we ter plekke de andere twee cocktail, The Grapefine en Angry Forest, mixten en uitschonken. Daarnaast hadden we hulp van twee heren die zelf Limoncello maken en onze cocktail Mellecello mixten en uitserveerden. Een frisse shot van limoncello, munt, grapefruit en witte port.

Tijdens de Angry Forest zorgde BRET voor een heerlijk hapje van blauw schimmel kaas met rabarber compote en geroosterde walnoten in filo deeg. Onze volgers kennen onze smaak fascinatie voor de Tawny 10 years old, daarom ontbrak ook deze proeverij deze port niet. De portkenners werden hier natuurlijk super enthousiast van, de flessen waren binnen no time leeg. Samen kijken we alweer uit naar de een winterproeverij vol met heerlijke LBV, Vintage en Tawny port.

Ondanks dat de zon einde van de middag ons de rug had toegekeerd wilden we afsluiten met portijsjes. De keuze was tussen en rubyport ijsje met limoen of een witport ijsje met citroen. Wij raken enthousiast van alle positieve reacties en vonden het super gaaf dat de cocktails in de smaak vielen. Ons doel was om weer een totaal andere port proeverij neer te zetten en portcocktails op de kaart te zetten. De eerste cocktail Green Fury was het populairste en de pepers in de Angry Forest zorgde voor de leukste reacties.

Wij hopen dat je geïnspireerd bent en een kijkje neemt op onze cocktail pagina en facebook in de gaten houdt voor de recepten van de cocktails van het PortFestival. Wij zijn alweer plannen aan het smeden voor een winterproeverij.