Port hotspot: Stuyvesant Wijnlokaal

Laat de vraag ‘waar in Amsterdam kan je goed port drinken?’ maar aan de PortRebels over. Voor Waar Amsterdam Eet struinen wij de stad af om de beste port-proef-plekken te ontdekken en hebben als eerste Stuyvesant Wijnlokaal aan de Haarlemmerstraat onder de loep genomen.

img_8934Stuyvesant Wijnlokaal zit midden in de Haarlemmerstraat. Wanneer je binnenkomt word je verwelkomd door een massieve, zwart met goud beklede bar. Op de bar staat een grote vaas met prachtige oranje herfstbloemen die kleuren met de oranje velours banken aan de overzijde van de ruimte. Het klinkt ordinair, maar het is het niet. Wij houden het op ‘hip kitsch’. Op een zondagmiddag kun je vanaf een hoge stoel en tafel naar het voorbijgaande winkelend publiek loeren, maar ook binnen is er genoeg te zien. Naast de open haard, hoog aan de muur, hangen enorme, rebelse foto’s, gemaakt door wijnmaker en fotograaf Jordi Gómez. De klandizie is divers: toeristen, ouders met (opgevoede) kinderen, stelletjes en PortRebels. Wij zouden hier een date mee naar toe nemen, maar alleen als hij van wijn houdt want met zoveel wijnkennis is het misplaatst om een van de speciaal bieren te kiezen.

De sommelier heeft felroze gestifte lippen, haar blonde haar zit in een mooie bun en bij het ontkurken van de eerste portfles valt direct haar tatoeage van een kurkentrekker op. Deze vrouw heeft vakkennis en wil het graag met haar gasten delen. Als we haar kritisch bevragen waarom er een Late Bottled Vintage (LBV) uit 2016 op de kaart staat – want deze haalt het qua smaak (ondanks de prijs) niet bij de rest van de port -, is haar reactie: “Advies is meer waard dan de kaart, met een passend advies kan het niet misgaan.” Dus, als je bij Stuyvesant Wijnlokaal zit: zoek naar de roze gestifte lippen en voor je het weet ben je Vermouth aan het drinken terwijl je eigenlijk voor port kwam.

img_8939De ruime variatie aan portsoorten die deze wijnbar aanbiedt, is een schot in de roos. Bijna altijd is port een ondergeschoven kindje, maar hier kunnen we kiezen uit zes portsoorten van het huis Niepoort. We beginnen met een Tawny en een
Senior Tawny, proeven daarna de LBV en Dry White. We nemen een klein uitstapje naar Vermouth en een Portugese wijn, maar komen dan weer terug bij een Ruby en de Senior Tawny –
met zijn glimp van gebrande nootjes en karameltonen de absolute favoriet. Bestel ook zeker een kaasplankje als je aan het proeven bent. De camembert en zachte gorgonzola zijn waar marriage material.

Wat ons betreft mogen meer (wijn)barren een voorbeeld nemen aan Stuyvesant. De uitgebreide kaart maakt deze plek tot een perfecte port-proef-locatie. We komen snel een keer terug voor de sfeer, de port en het uitgebreide advies.

Locatie: Haarlemmerstraat 75
Website: facebook.com/stuyvesantwijnlokaal