Bier & Port

Het biermerk Hertog Jan is op de rebelse tour en belooft ons een smaak die doet denken aan oude portwijn. In hun kelders liggen Grand Prestige  bieren, gebrouwen met vier verschillende mouten, te rijpen. Volgens Hertog Jan gaat het bier vanaf twee jaar na het bottelen, evolueren tot een portachtige, complexe smaak en geur. Geduld is alleen niet onze sterkste kant, maar gelukkig is Hertog Jan rebels van karakter.

Ze zijn op zoek gegaan naar eikenhouten vaten bij port- en cognachuizen en bourbon stokerijen om hun Grand Prestige in te rijpen. Het resultaat: drie type vaten die een plekje hebben gekregen in de kelders onder de brouwerij te Arcen. In deze vaten hebben ze de Grand Prestige 9 maanden te rijpen gelegd. PortRebels mocht het resultaat proeven en dat bracht heel wat teweeg. Grand Prestige en Port delen de complexiteit in geur en smaak. Grand Prestige is zwaar van smaak en stoer in je mond, daar waar port juist luxueus en delicaat is.

Het karakter van de portvaten vol met rozijnen en pruim is in het bier getrokken en dat proef je. Het zwaartepunt ligt bij het bier, de portvaten voegen er een diepere laag aan toe. Dit is niet een biertje wat je drinkt op het zonnige terras, maar eentje die past bij een open haard en een houten plank vol heerlijke kazen. Het is een smaakexplosie in je mond met een fruitig karakter. Zeker de moeite waard om eens te proberen, maar pas op! Dit heeft niks te maken met port, maar alles met bourgondisch genieten.