Decor van een horrorfilm

Op het nippertje komen we op tijd voor onze afspraak omdat we afgeleid worden door een oude racefiets ten midden van twee grote groene oude deuren. Achter de grote deuren vinden we posters, krantenknipsels en schilderijen over port en de Douro streek. Aan de overkant van de straat staat een kleine vrachtwagen waar dozen met port en aguardente in worden geladen.

Bij Martha’s worden bestellingen persoonlijk opgehaald door distribiteurs en horeca eigenaren.Het hart van het bedrijf bestaat uit momenteel uit de Neus, de vader, Rita en haar broer.

IMG_9393

Rita is verantwoordelijk voor de internationale wijnhandel en verwelkomt ons hartelijk en enthousiast. Martha’s familie is actief in de Baixo Corgo en bezit Quinta de Sao Pedro, Quinta de Nossa senhora da Graca and Quinta da Vinha Nova. De familie heeft meerdere opslaglocaties en Rita laat ons tijdens ons gesprek er een aantal zien. Waaronder eentje in het dorp, verstopt in een smal straatje achter opnieuw een grote groene deur. Achter de deur bevindt zich een donkere ruimte, zo donker dat onze ogen eerst moeten wennen. Er staan grote barrels en houten kisten vol met oude flessen. Het is onbedoeld een prachtig tafereel wat niet zou misstaan als decor voor een horrorfilm uit de jaren ‘30. Alles zit onder zwart stof en spinnenwebben. Rita vertelt ons dat portwijn het beste ontwikkelt in een donkere, vochtige en stabiele ruimte. De spinnen en hun webben houden de muggen tegen die afkomen op de zoete geur van de port. Met als resultaat een tawny port van generaties geleden die wij mogen proeven…

 

 

 

 

 

 

De komende weken vertellen we jullie graag meer over port, onze ervaringen in de Douro en over Martha’s.