Hoe wij een trip vol port en ontmoetingen fixten

Het uitzicht vanaf het terras bij Graham’s, een van de porthuizen in Vila Nova de Gaia, is adembenemend. De zon gaat net onder, over de stad en de Douro rivier hangt een zachte oranjeroze gloed. Op onze tafel staan – dit gaat nog vaak voorkomen – een stuk of 20 halflege proefglazen. Dit terras is, als je het mij vraagt, een van de mooiste plekjes als je Porto bezoekt.

Graham’s bezoeken is een van onze must do’s tijdens onze reis door de Douro vallei. Een reis die we al heel lang wilden maken en al een aantal keer hadden moeten verplaatsen. Maar in juni 2018 kunnen we eindelijk gaan. Een bomvol schema staat op de planning – we willen zoveel mogelijk zien, proeven, horen en te weten komen over port en de veelgeprezen regio waar port gemaakt wordt.

De Douro regio bestaat uit drie subregio’s en we willen leren over quinta’s uit alle drie de regio’s. Dus nadat wij ons persoonlijke wensenlijstje hadden gemaakt, zijn we quinta’s gaan aanschrijven. Met een uitleg wie we zijn, dat we het suffe imago van port willen oppoetsen en de vraag of we een uniek inkijkje kunnen krijgen in de hedendaagse quinta. En yes, we kregen reacties! Rekening houdend met de beperkte tijd, logistiek (zo’n rivier die het gebied scheidt maakt het er qua reisschema niet makkelijker op), en beschikbaarheid van de porthuizen, konden we een reispuzzel leggen die later al onze verwachtingen zou overstijgen.

In de excel sheet zag de reis er al veelbelovend uit, maar het enthousiasme, de gastvrijheid, het eindeloze geduld voor al onze vragen en de grote wederzijdse liefde voor port tijdens al onze ontmoetingen overtrof onze rebelste dromen. Graham’s is de slechts de start.