Een prachtuitzicht door de druppels heen…

Een hoge berg met windmolens is het eerst wat we zien als we het glooiende landschap binnen rijden.  Het beginpunt van de Douro vallei.
Wat deze vallei zo bijzonder maakt is haar eigen microklimaat. De bergen, waaronder ook degen met de windmolens, beschermen de vallei tegen koude wind en vochtigheid die vanaf de Atlantische Oceaan Portugal ingeblazen wordt. Dit heeft als gevolg dat de winters warmer en de zomers kouder zijn en de vallei droger is dan de rest van het land. Het zijn dè ideale omstandigheden om de druiven alles te geven wat ze nodig hebben om uiteindelijk omgetoverd te worden tot zeer smakelijke port!

We rijden in onze huurauto door het mooie heuvellandschap, vol met wijnranken waar jaarlijks heerlijke port van wordt gemaakt. Het is een prachtig tafereel met de zon boven al het groen. Nou ja, ….zon…., die bleef nog even uit. Regen was vooral wat ons zicht verblinde vanachter de hardwerkende ruitenwissers. Helaas voor ons was de lente van 2018 een stuk natter dan wat doorgaans de verwachting is in het begin van juni. Dit kan natuurlijk wel een interessante oogst opleveren.

De eerste Quinta die we aandoen is, Quinta do Crasto. Een gezellig familiebedrijf, waarvan Jorge Roquette het hoofd van het bedrijf is. De familie heeft een prachtig landgoed met een heerlijke infinity pool met prachtig uitzicht op de Dourorivier! Helaas door de regen nog te koud om erin te springen, maar we kunnen ons voorstellen hoe heerlijk het hier in de zomer zal zijn…

We warmen onszelf op met heerlijke tafelwijnen en portwijnen van het huis. De Crasto Syrah, uit de Douro Superior, is aangenaam licht, fris en vol van smaak. Een echte aanrader. Van de port zijn we zeer gecharmeerd van de ongefilterde diep paars gekleurde LBV uit 2013. Deze LBV heeft 2 jaar in grote Portugese houten vaten gerijpt en is zeer fruitig in aroma en smaak. De port die op deze Quinta geproduceerd wordt, is over het algemeen meer fruitig en minder zoet.