Port-powervrouwen

Vieira de Sousa heeft een geschiedenis van 5 generaties wijnmakers. Met de huidige generatie waait er een frisse vrouwelijke wind.

Enkele jaren geleden ontdekten de twee jonge zussen Luisa en Maria dat hun vader Antonio Vieira De Sousa tientallen jaren geleden in het geheim port had opgeslagen. Port die jaar in jaar uit heeft kunnen ontwikkelen in een vergeten donkere schuur vol met spinnenwebben. Een cadeau wat heeft geleid tot de bloei van de zussen in de port wereld. Afgelopen weekend presenteerde Luisa en Maria ter ere van hun vader een 90 jaar oude tawny port. Exceptioneel, vol van smaak, complexiteit en historie.

Luisa en Maria zijn een powerteam: gastvrij, professioneel, gedreven en rebelse port makers. Wanneer je naar de Douro gaat, sla hun prachtige familie huis in Celeirós dan niet over. Op de veranda, met uitzicht over een van hun wijnvelden, wordt heerlijke wijn uitgeschonken. Nog steeds getergd door het barre weer werden wij door de regen en wind verjaagd naar binnen. Hier komt het oude en het nieuwe samen. Een jonge getalenteerde frisse vrouw in een donkere kamer met een prachtige krakende houten vloer en een plafond vol met beschilderingen.

Maria deelt warme dekens aan ons uit om op te warmen en schenkt onze glazen vol met een 10 jaar witte oude port, licht bruin van kleur. Een geur van karamel en noten, een eerste smaaksensatie van gras en kort daarna een mond vol hop. Wat ons echt opwarmde was de 20 jaar oude witte port, bruin oranje van kleur. Een sensatie voor de portliefhebber met ballen, want de noten en rozijnen stijgen je direct naar je hoofd. De passie voor het wijn maken proef je in iedere fles!

IMG_8684