Off road door de wijngaarden

Opgepropt in een rammelende jeep rijdt onze stijlvolle chauffeuse ons door de eindeloze wijngaarden van Quinta de Ervamoira in de Superior Douro regio. Quinta de Ervamoira plantte de eerste verticale wijngaarden – waardoor wijnboeren een stuk efficienter konden werken -, een methode die later door velen is overgenomen.

We zijn net met een jeep opgehaald uit een klein Portugees dorpje en rijden nu off road naar het prachtig gelegen museum van Ramos Pinto, het porthuis waar deze quinta bij hoort. Door de modder, met grote kuilen onder onze nog grotere wielen, scheuren we omhoog. Al foto’s makend schommelen we door elkaar. De dagen ervoor heeft het veel geregend, maar nu breekt ineens de zon door. De zonnestralen vallen op de druivenranken. Als we op de top zijn, verlicht de zon precies het huisje in het dal, verlaten gelegen tussen de honderden rijen druiven.

We leren over deze subregio (de Superior Douro heeft het warmste en droogste microklimaat en reikt zo ver als de Spaanse grens) en hoe innovatief deze wijngaard was. Het was de eerste quinta die zijn ranken verticaal plantte waardoor er veel makkelijker machinaal gewerkt kon worden in plaats van alles handmatig. Bovendien is de aanplanting veel beter bestand tegen hevig water dan de terrasvormige wijngaarden. Ook werden hier voor het eerst de verschillende druivenrassen in aparte velden geplant, in plaats van allerlei soorten door elkaar heen. Iets wat we ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen.

De jeep rijdt ons naar het afgelegen huis in het dal. Onze regenjassen gaan uit en we laten het zonovergoten landschap op ons inwerken. Dat Quinta de Ervamoira model stond voor de toekomst begrijpen we maar al te goed.