“Port is een eerlijk oprecht product, daardoor kan de kwaliteit continu gewaarborgd worden”

De dag begint met een heerlijk zonnetje! Na een mooie tour langs de vele wijnranken zien we aan de overkant onze volgende stop. We komen aan bij de prachtig gelegen Quinta Bomfim.

Pal aan de Dourorivier ligt deze quinta in het hart van het portgebied. “Cima Corgo” heeft het meest ideale klimaat en hier groeien dan ook de druiven voor de mooiste Vintages en Late Bottled Vintages.  De Syminton familie heeft door de gehele Douro Vallei verschillende quinta’s en wijngaarden. Hieronder vallen grote namen zoals Graham’s, Cockburn’s, Dow’s en Warre’s.

Op 19-jarige leeftijd kwam Andrew James Symington van Schotland naar Portugal gezeild om te werken als port producer en sinds 1882 wordt er al 5 generaties lang port gemaakt. Na een rondleiding door het museum en cellars beginnen we met de tasting.

Onze gids werd steeds enthousiaster door ons (enigzins kritische) vragenvuur en besloot om ons een paar extra bijzondere portjes te laten proeven. Om 11.00 uur proeven we onze eerste port. Dan zit er toch ergens al de 5 in de klok… Gedurende de proeverij krijgen we verschillende Vintages te proeven van verschillende jaren, een single Quinta Vintage en als klap op de vuurpijl een Vintage Classic uit 1985, fluwelzacht en bomvol bessen, aardbeien en heerlijk lange afdronk.

Om 13.00 uur en 14 verschillende port later, kijken we voldaan over de wijngaarden naar de zon die schijnt in de mooie rivier. Wel fijn dat gelukkig tenminste één van ons de nuchtere chauffeur is…