De perfecte herfstproeverij

De oogst is binnen en de herfst doet zijn intrede. Langzaam verandert de Douro van een groene vruchtbare oase naar oranje, bruin heuvellandschap. We sluiten onze ramen en deuren en stoken de verwarming op totdat we weer aangenaam warm zijn.

In deze periode wint port terrein tijdens een diner of als opwarmertje na een lange dag werken. Het herfst seizoen is een mooie periode om een kleine verzameling port in te slaan. Bijna alle port, behalve de vintage port, kan een aantal weken open staan. Enkelen blijven zelfs een paar maanden op smaak. Aarzel dus niet om juist nu jezelf te trakteren met een variatie aan port waarvan je af en toe een glaasje neemt.


Door juist een aantal variaties naast elkaar te proberen, worden je smaakpupillen verrijkt en leer je te herkennen welke smaken jou bekoren. Heb je al eens een colheita gedronken naast een 10 of 20 jaar oude tawny? De colheita is gemaakt van een oogst uit één enkel jaar en minstens 7 jaar gerijpt op houten vaten. Een tawny is een blend uit verschillende (meestal) houten vaten van verschillende leeftijden. Het jaartal op de fles staat voor de gemiddelde leeftijd van de blend. Je kunt de wijnen het beste vergelijken wanneer je ze van 1 wijnhuis probeert, maar er zijn geen regels – wees rebels. Een fijne tegenhanger de tawny’s is een Late Bottled Vintage (LBV), een ruby port van hoge kwaliteit. De LBV wordt eerst 4 tot 6 jaar op houten vaten gerijpt en daarna gebotteld. Ook de LBV blijft een aantal weken op smaak. Zet ze naast elkaar en je hebt de perfecte herfstproeverij.