Een 19e eeuwse Port Rebel

Een van de meest bijzondere ontmoetingen tijdens onze reis vond plaats in een klein vierkant proeflokaal. Dit was het kantoor van Francisco Ferreira, de achter-achterkleinzoon van Dona Antónia Adelaide Ferreira – misschien wel de grootste rebel uit de portgeschiedenis.

Het proeflokaal/kantoor van Francisco kijkt uit over de Douro vallei en zijn – net gerenoveerde – Quinta do Vallado. Buiten in de snikhete zon heeft hij zojuist het verhaal verteld over zijn beroemde overovergrootmoeder. Iedereen in de portwereld kent haar naam, Dona Antónia Adelaide Ferreira. Geboren in een welgestelde familie, was ze als innovatieve businesswoman haar tijd ver vooruit. Als erfgename van vele wijngaarden was ze zeer vrijgevig en zorgzaam naar de hardwerkende families op haar land. Een van haar meest rebelse daden was dat ze haar 11-jarige (!) dochter weigerde uit te huwelijken aan de zoon van de Hertog van Saldanha, destijds de minister van het Rijk. Dona Antónia vond dat de Hertog moest wachten tot haar dochter oud genoeg was zelf te beslissen. De Hertog nam hier geen genoegen mee en gaf de opdracht het meisje te kidnappen. Dona Antónia verzon een plan en vluchtte samen met haar dochter naar Engeland. Daar zou ze in de toekomst uit liefde kunnen trouwen met een man. Zo ontsnapten ze aan de belachelijke eisen van een belangrijk man. Dona Antónia wordt geroemd als een van de grote leiders van de Douro vallei.

Het was een eer om Francisco te mogen ontmoeten. Zijn 10 jaar oude tawny raadden we al op een eerder moment aan – nog voordat we hem kende. Tijdens ons bezoek kregen we tawny’s te proeven tussen de 10 en 130 jaar oud: hierover lees je binnenkort meer.