Met je hakken door de wijnranken

De beste outfit voor het proeven van het lekkerste druivenproduct is natuurlijk op chique… compleet met mooie jurkjes en hoge hakken. Niet wetende dat we vandaag vooral veel tijd door zouden brengen in de wijnranken van Quinta Do Seixo.

Op deze Quinta staan de wijnranken waar Sandeman onder andere port van maakt. Sandeman was de eerste in de wereld die zowel port produceerde, bottelde en reclame hiervoor maakte met de welbekende “Zorro-man”, compleet cape en hoed.

Om de beste ranken met de mooiste druiven als resultaat te krijgen, wordt er gebruik gemaakt van de ent-techniek. Dit is het proces waardoor de plant vegetatief wordt vermeerderd. Dit gebeurt door een deel van een rank, de ent, vast te maken op een andere rank, de onderstam, waaruit een sterke wijnrank ontstaat. De wijnranken kunnen tot meer dan 100 jaar oud worden. Dan zijn het mooie dikke stammen, met ellenlange wortels, die ieder jaar weer de beste druif probeert te produceren.

Na de tour krijgen we een smaakvolle 20 jaar oude Tawny en een dieprode, vol met braam- en tabakssmaak Vintage uit 1999 te proeven. Voor deze laatste activiteit is onze outfit gelukkig toch meer geschikt…