Vurrukkulluke lunch

Na een week lang quinta’s bezoeken dachten we dat niets ons meer kon verbazen. Maar één ding hadden we over het hoofd gezien: de authentieke ervaring van een Portugese familielunch. 

Quinta de Santa Eufémia was onze laatste stop. Met diezelfde week al tientallen glazen port achter de kiezen – waarvan sommige heel oud – en een berg aan kennis, kwamen we op een snikhete middag aan bij Bernardo en zijn familie. Hond Sisi volgde ons de gehele rondleiding kwispelend op de voet. Toen wij terloops vertelde over de geweldige oude portwijnen die we hadden geproefd, wilde Bernardo toch even weten hoe oud deze precies waren. Daarna volgde een mysterieus Portugees belletje met zijn zus. Een kwartiertje later kwam de aap uit de mouw: uit de kelder was een port van bijna 150 (!) jaar oud opgerakeld. Zo overtoepten ze op de valreep toch nog even de andere quinta’s van onze reis.

De port was subliem en mochten we meenemen naar de lunch, buiten aan de lange tafel onder de bomen. Een overheerlijke lunch vol Portugees comfort food: beginnend met groentesoep en aardappeltjes gebakken in hun eigen olijfolie en eindigend met een grote schaal creme brulee. En tussendoor heerlijke Portugese kazen, de mooiste wijnen en sipjes van een eeuwenoude port. Gelukkiger krijg je de PortRebels bijna niet.