Voor port naar Duitsland

We zijn pünktlich op tijd wanneer we een warm welkom ontvangen van onze gastheer Axel Probst. Hij stuurt ons direct de zaal in waar we twee lange tafels zien versierd met voornamelijk grijze mannen. We voelen hun ogen in onze rug prikken en nemen snel plaats aan het uiteinde van de tafel.

We zijn in Leverkusen voor een masterclass van Quinta do Noval, een vintage 2016 tasting en met als afsluiting een gezamenlijk diner. Op uitnodiging van Axel Probst, een Duitse, zeer enthousiaste portliefhebber die met zijn initiatief World of Port een port netwerk om zich heen heeft verzameld waar wij jaloers op zijn. Zijn track record is imposant met een eigen portboek (Portwein) en jaarlijkse masterclasses en tastings. Daarnaast is Axel initiatiefnemer van het O-port-Unidade project. In 2013 hebben grote port producenten hun beste druiven gedoneerd aan het O-port-Unidade project. Van de druiven is een exclusieve unieke zachte port gemaakt. De opbrengst is grotendeels naar Bagos d’Ouro gegaan, een lokaal goed doel in de Douro. Je begrijpt, PortRebels was vereerd om de uitnodiging voor dit event te ontvangen.

Na de masterclass was het een smakelijk en gezellig weerzien met onder andere de wijnmakers van de quinta’s Martha’s, Vieira de Sousa, Andresen en Bulas. De ontdekking van de middag was de 10 en 20 jaar oude witte port van São Leonardo, het portmerk van Quinta do Mourão. Wijnmaker Miguel Braga maakt kruidige, complexe witte ports met een warme lange afdronk.

De dag werd afgesloten met een diner met distributeurs, liefhebbers en de port producenten zelf. Axel liet iedereen zijn eigen bijzondere wijn meenemen. Wij kozen voor de ‘Gestolen Fiets’ van Niepoort. De diep rode Douro wijn ruikt naar kersen, is zacht in de mond met voldoende kruidigheid. De witte wijn doet denken aan nectarines, is fris en heeft net als de rode wijn een fijne gebalanceerde afdronk. Niepoort is opgericht door Eduard Kebe (1842) en verleend zijn naam aan mede eigenaar (vanaf 1847) Franciscus Marius van der Niepoort.

Onze fles werd aan tafel opengemaakt door wijnmaker Dirk Niepoort, een heerlijke man die zich niet gek laat maken door een stel rebels. Ondanks zijn Nederlandse roots en zijn talenknobbel, spreekt Dirk helaas geen Nederlands, dus die avond vlogen de Duitse, Portugese en Engelse smaakbelevingen over tafel. Samen proefden we uiteenlopende wijnen en port wijnen zoals een Beaujolais uit 1969 en een 30 jaar oude tawny port van Niepoort uit 1979. Rond middennacht nemen we afscheid en laten we een zaal vol met nieuwe vrienden achter ons. De volgende ochtend worden we wakker met een bericht van Alex Dijkstra van Wine & Spirits: we staan als onderdeel van een Tawny proefpanel in het AD.