Port, poetry and family with a view…


Het is een prachtige dag voor een lunch in de stralende zon. We worden opgehaald door Isabel en Joana van Bulas. De dames nemen ons mee uit picknicken naar een mooie plek, waar vooral de locals vertoeven en genieten van de gebruikelijke zondagmiddag familiepicknick.

We rijden naar “São Leonardo de Galafura”, een fantastisch uitkijkpunt op de top van St Leonard,tussen Peso da Régua en Pinhão. 

Een prachtig overzicht op de mooie wijnranken van verschillende Quintas en de Douro rivier. Je kijkt hier uit op Quinta da Costa de Baixo, waar de Bulas wijnen worden geproduceerd.

Deze fenomenale plek is tevens inspiratiebron geweest voor de bekende Portugese schrijver en dichter; Miguel Torga.Op Azulejos, typisch Portugese keramische siertegels, staan verschillende gedichten van hem gedrukt. Één van deze gedichten staat weergegeven op een rots, in de schaduw op de top van St Leonard. Een prachtig gedicht uit 1977 over zijn verwondering over de, met mensen handen gemaakte, mooie wijnterrassen waar hij op uit keek tijdens het schrijven van dit gedicht.

Uit de picknickmand komen heerlijk zelfgemaakte bladerdeeg hapjes en meatcake. Er worden 3 wijnen geserveerd; Bulas Douro DOC Vihno Branco uit 2017, welke boordevol tropisch fruit zit. De Bulas Douru DOC Vinho Rosé uit 2017 met smaken van rood fruit en aardbeien jam.  Als laatste de Bulas Douro DOC Vihno Tinto uit 2016 gerijpt op eikenhout, wederom erg fruitig.

Op alle wijn- en portetiketten staat Bulas in handgeschreven letters. Dit is het handschrift van de voormalige eigenaar en hiermee zal hij altijd herinnerd worden.

Na deze gezellige picknick, rijden we naar Quinta da Cost Baixo. Onderweg vertelt Joana dat iedereen in de Douro “familie” is en dat je altijd aankan sluiten bij welke gelegenheid ook. In de Douro zijn de mensen dus zeer hartelijk. Dit is zeker ook wel de indruk die we krijgen gedurende de gehele trip!

Op de Quinta worden we met open armen ontvangen door de eigenaar José en zijn vrouw Annabella.

Hier wordt de lunch voortgezet, compleet met soep, vleesgerecht en heerlijke karamelpudding en wordt er gezellig gepraat over van alles, alsof we inderdaad al helemaal bij de familie horen! 

Een volgend hoogtepunt is de proeverij van de verschillende port varianten.

Deze start met de 10 jaar oude Tawny, welke een citrus zuurtje heeft en aan caramelsnoepjes doet denken.

Hierop volgt de 20 jaar oude Tawny. Dit is de bestseller van Bulas! Je proeft al gelijk meer uitgebalanceerd hout, marmelade en vanille, heerlijk zacht op de tong

De 30 jaar oude Tawny is mooi donker van kleur en heeft een zurig krentje met lekker zoetje op het einde. Wijnmaker Joana geeft aan uitgeschoten te hebben met zeer oude port, waardoor deze port ook een label van 40 jaar oude tawny zou kunnen hebben. 

De 40 jaar oude Tawnyis donker, diep hout en hazelnoot geur en geeft je een combinatie van veel rozijnen met zoethout en wiebertjes nasmaak.

De proeverij wordt afgesloten met een Vintage uit 2013. Deze heeft veel Awards gekregen, waaronder de eerste prijs in Frankrijk. Hij is mooi paars/rood van kleur. De braamgeur overheerst, de smaak is een overdaad aan bessen en bij de derde slok zit een lekkere hout smaak.