The Story

Er staan twee flessen port op tafel in Amsterdam Oost. Bij gebrek aan echte portglazen wordt de port geschonken in kleine wijnglazen. Een kan water staat naast de twee flessen port en wordt ieder half uur bijgevuld. Er hangt door de kazen een geur van les pieds de Dieu (de voeten van God, aldus de Franse dichter Léon-Paul Fargue (1876-1947)). Alcohol en eten verbindt, dus vanaf moment één wordt er ronduit gepraat. We zijn geen onbekenden van elkaar, maar deze driehoeksvriendschap vraagt om wat toelichting. Ik ben Marga en ken twee dames die toevallig twee straten van elkaar in Amsterdam Oost wonen. Jindra ken ik al 28 jaar, onze ouders zijn bevriend met elkaar en wij hebben deze trend voortgezet. Jindra en ik gaan graag samen naar musea of zoeken de ontspanning wat warmer op in de sauna. Sabine ken ik ongeveer 7 jaar. Tijdens een vakantie in Noorwegen, met onze gezamenlijke vrienden, ontdekten  we dat we allebei graag hardlopen en wijn drinken. Het liefst ook in deze volgorde en sinds Noorwegen ook met elkaar.

2015-09-27 11.42.35Op mijn verzoek waren we deze betreffende avond bij elkaar gekomen. De eerste fles port die open gaat is een Fonseca BIN No. 27. De fles ontleedt haar naam aan vatnummer 27 waar deze wijn in werd bewaard. Deze Blend Reserve wijn was oorspronkelijk alleen bedoeld voor familieconsumptie en werd geschonken aan gasten van de familie Guimaraens. Dit stukje geschiedenis had mij in de wijnwinkel overgehaald om deze fles te kopen. Die avond zou ik tenslotte doorbrengen met vrienden die onder andere door mijn familie bij elkaar waren gebracht. Later op de avond zijn we samen tot de conclusie gekomen dat de Fonseca BIN No. 27 een fijn alternatief is voor een vintage port. Nadat de waterglazen voor de derde keer werden bijgevuld en Sabine een tweede glas port inschenkt is het aan mij om Jindra en Sabine te vertellen waarom we die avond in Amsterdam Oost bij elkaar zitten. Dus ik steek van wal.

“Je kunt van port genieten zonder dat je een cursus hebt gehad, of naar een porthuis in Portugal bent geweest. Echter biedt het assortiment buiten de deur, zoals in restaurants of cafés, niet veel soelaas. Restaurants in Nederland hebben vaak maar een of twee opties op de kaart zonder enige informatie over de herkomst. Wanneer je verwacht dat de ober een sprankelende toelichting op de betreffende fles kan geven kom je bedrogen uit, uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Ik heb wat naslagwerk gedaan op internet, maar de weinig inspirerende websites triggeren mijn smaakpapillen niet. Een bezoek aan oma kan misschien helpen, maar in Nederland zijn wij fan van de budget portflessen en houdt de gemiddelde 60-plusser zich vast aan één en dezelfde fles. 
Het is misschien daarom wel dat port in Nederland geen onderdeel uitmaakt van onze hippe bourgondische cultuur. Wijnbars en biercafés winnen in Utrecht en Amsterdam in no time terrein, maar een vrijdagmiddagborrel met port kom ik nog nergens tegen. Als amateur portliefhebber heb ik het dus zwaar. Daarom rest mij niets anders dan Rebelleren. We moeten samen het heft in handen nemen, want daar waar informatie in gebreken blijft, is misschien wel een niche.”

Jindra maakt een twee de fles port open, de Royal Oporto Ruby, we proosten en redetwisten die avond over de Nederlandse portcultuur. Iets voor twaalven sprint ik naar de trein richting Utrecht en laat ik Sabine en Jindra achter. Geheel in deze tijdsgeest maak ik in de trein een whatsappgroep genaamd PortRebels aan. Ik ben content, want een goed idee is geboren.

2015-09-27 11.42.09De weken erna groeien en borrelen de ideeën. We delen uit enthousiasme onze plannen met vrienden en collega’s, maar ook om te toetsen of het de interesse wekt van mensen. Dat laatste doet het zeker bij Marte, een collega met een professionele passie voor wijnen. Met haar afgeronde SWEN-3 wijncursus en tomeloze energie is ze een mooie aanvulling op de drie PortRebels. En toen waren er vier…..

Wij willen Nederland uitdagen om vaker te kiezen voor een glaasje port in plaats van een glas wijn of een speciaal biertje. Onze blog is een openbaar dagboek waar we onze ervaringen delen en de lezer meenemen in onze zoektocht naar de Nederlandse port cultuur.

Advertisements