DOURO REGIO

Wij denken dat je je dagen, weken, maanden kunt vermaken in de Douro regio, maar wanneer je minder tijd hebt wil je graag het mooiste van het mooiste zien.

De Douro regio heeft drie subregio’s: Baixo Corgo, Cima Corgo en Douro Superior. Het makkelijkste bezoek je de regio met een eigen auto, nog makkelijker is een chauffeur zodat je de heerlijke portwijnen kunt proeven zonder een gevaar op de weg te zijn. De N-222 is een beroemde 27km lange weg naar Pinhão via het dorpje Peso da Régua. Vol met bochten en continu een prachtig uitzicht. Verkijk je niet op de afstanden, door de Dourorivier en de hoogteverschillen kunnen relatief korte afstanden jou veel reistijd kosten.

We maken onderscheid tussen een Quinta en een porthuis, omdat een Quinta aan meerdere porthuizen kan leveren. Onderstaande huizen hebben we allemaal zelf bezocht en hebben ieder hun eigen karakter. Check altijd vooraf de website (zie link) van de Quinta of je moet reserveren voor een bezoek/ proeverij.

Een bezoek aan de grote Quinta’s
Een bezoek aan een van de grotere Quinta’s is zeker de moeite waard. Vaak zijn de faciliteiten prachtig en is de rondleiding informatief. Verwacht geen ontvangst van een eigenaar, maar een hartelijk welkom van een medewerker.

Quinta do Seixio | Sandeman
Hart van de Douro vallei, Cima Corgo regio. Het uitzicht is er prachtig.

Quinta do Bomfim | Symington 
Bij de Symington familie krijg je een uitgebreide tour inclusief film en een picknick als je dat wilt.
De beroemde Dow’s 2007 Vintage met 100 punten door The Wine Spectator komt hier vandaan.

Quinta da Ervamoira | Ramos Pinto
Deze Quinta ligt in de oostelijke subregio Douro Superior. Je bezoekt de Quinta met een Jeep waar je vervolgens in het museum de rebelse posters van Ramos Pinto kunt bewonderen. 

Een bezoek aan een gemiddelde Quinta
Je ziet het al aan de namen van de porthuizen, deze komen overeen met die van de Quinta. Met ruim 70 hectare aan wijnranken zijn dit nog steeds behoorlijke bedrijven.

Quinta do Vallado
Een gepassioneerd familiebedrijf met heerlijke tawny’s. Het oranje pand springt in het oog en in het bijbehorende hotel gaan wij zeker nog een keer slapen. 

Quinta do Crasto |
Dit heerlijke wijn huis charmeert de online bezoeker met een prachtig zwembad. Helaas is deze alleen voor de familie bedoeld, maar de Quinta is prachtig. Hier ligt de focus meer op wijn dan op port wijn.

Een bezoek aan een kleine Quinta
Bijna alle Quinta’s/ porthuizen adverteren met het feit dat ze een familie bedrijf zijn, maar bij een aantal ervaar je dat ook zelf. Hier krijg je een rondleiding van de eigenaar en/of wijnmaker en als je geluk hebt lunch je mee met de hele familie.

Quinta de Santa Eufémia
Een prachtige Quinta waar je meer dan warm ontvangen wordt. De wijnmaakster rijdt je persoonlijk door de wijngaarden. Krijg je een uitnodiging voor de lunch? Sla deze dan nooit af!

Vieira de Sousa
Deze Quinta wordt gerund door twee jonge zussen. Hun prachtige familiehuis staat in het dorpje Celeirós. De witte 10 jaar oude port is een must try!