Port: de feiten

Welke portsoorten zijn er en wat zijn de verschillen? Hoe wordt port überhaupt gemaakt? En klopt het dat port alleen port mag heten als het uit Portugal komt?

Om met de deur in huis te vallen: Ja. Port heet pas port als het gemaakt is van druiven die afkomstig zijn van een specifiek afgebakend wijngebied in de Dourovallei, gelegen in het noorden van Portugal. Authentieke port is dan ook te herkennen aan zijn Vinho do Porto Garantia zegel. Overigens wordt er wel versterkte wijn (want zo heet niet-officiële port) buiten Portugal gemaakt. Naar het schijnt zijn Australië en Zuid-Afrika hier ook bedreven in (iets wat wij PortRebels graag willen ontdekken).

Het proces van port maken gaat als volgt: na het plukken en stampen van de druiven (traditioneel uitgevoerd door mensenvoeten) begint het natuurlijke fermentatie proces van de druivenmost waarbij suikers worden omgezet in alcohol. Bij het maken van port wordt dit proces vroegtijdig gestopt door het toevoegen van brandewijn. Hierdoor is het alcoholpercentage in port (tussen de 19 en 22%) hoger dan in wijn en krijgt het zijn bekende zoete touch. Het Port and Douro Wines Institute (IVDP), het officiële instituut die de kwaliteit van port waarborgt, controleert zeer streng op welke brandewijn wordt toegevoegd, omdat dit essentieel is voor de kwaliteit.

Ditzelfde instituut onderscheidt verschillende portsoorten, afhankelijk van hoe ze zijn gerijpt. Zo heb je de Ruby style port – deze rijpen in de fles – en de Tawny style port – deze rijpen in het vat en worden daarna gebotteld. Daarnaast onderscheiden zij witte port en, sinds 2009, rosé port.

Ruby’s en Tawny’s kun je op hun beurt weer onderverdelen in verschillende soorten. De een is ook zeker van betere kwaliteit dan de ander. Wil je weten meer weten over Ruby style port? Of de verschillende Tawny soorten? Wij leggen uit wat elke categorie inhoudt volgens het officiële instituut IVDP.