RUBY | LBV | VINTAGE

Een Ruby port is te herkennen aan zijn dieprode kleur en zijn fruitige, jonge karakter. Het grote verschil met een Tawny is dat een Ruby na het fermentatieproces meteen op de fles gaat, terwijl een Tawny verder rijpt in houten vaten. Er zijn verschillende types: Ruby, Reserve, Late Bottled Vintage (LBV) en de Vintage. De LBV en Vintage zijn de betere soorten en worden alleen maar lekkerder hoe langer je ze bewaart.

RUBY – gerijpt op de fles
Deze toegankelijke port is vol, rijk en heeft een dieprode kleur. Deze zijn het resultaat van een blend aan portwijnen uit verschillende jaren. Kenmerkend is het jonge, krachtige, fruitige, intense en ronde karakter.

Late Bottled Vintage (LBV)
De LBV komt uit één specifiek jaar en is een Ruby port van zeer hoge kwaliteit. Hij wordt eerst 4 tot 6 jaar in houten vaten gerijpt en daarna gebotteld. De meesten zijn gelijk bij aankoop te consumeren, andere mogen nog verder rijpen in de fles – check hiervoor altijd het etiket. Ook deze port is dieprood, zeer vol en rijk van smaak, met zijn eigen, unieke persoonlijkheid omdat het van één enkele oogst komt.

Vintage
Een Vintage port wordt als de allerbeste categorie beschouwd. Het is de enige port die verder móet rijpen in de fles. Net als de LBV wordt deze gemaakt van de druiven van één oogst, waarna hij na 2 tot 3 jaar gebotteld wordt. Vervolgens rijpt hij verder in de fles en kan hij na 10 tot 50 jaar gedronken worden. De Vintage is zo speciaal omdat hij tijdens alle fases van zijn leven een genot is om te drinken. In zijn eerste vijf jaar heeft het zijn oorspronkelijke dieprode Ruby kleur, met aroma’s van rood fruit, wilde bessen en pure chocola. Na meer dan tien jaar in de fles krijgt de Vintage granaatrode tonen en een overvloed aan rijpe fruit aroma’s en smaken. Naarmate de port rijpt, ontstaat er een gouden kleur en een grotere subtiliteit en complexiteit. Een speciale Vintage in zijn soort is de Single Quinta Vintage, deze zijn niet alleen gemaakt van één oogst, maar ook van de druiven van één wijngaard, de zogenoemde Quinta’s.