TAWNY

TAWNY – gerijpt in houten vaten
Een Tawny bestaat uit een blend van verschillende porten die al langer hebben gerijpt in vaten of barrels. Met de jaren komt langzaam de Tawny kleur – van een lichte tot een medium-kleurige Tawny. Het boeket van deze port wordt gekenmerkt door gedroogd fruit en hout; hoe ouder de wijn, hoe sterker deze aroma’s zullen zijn. Net als een Ruby kent Tawny verschillende categorieën. Aanraders zijn de Tawny’s met een indicatie-jaar. Dit kan een 10, 20, 30 of 40 jaar oude Tawny zijn. Alle Tawny’s zijn blendsuit verschillende jaren (vandaar indicatie), behalve de Colheita, die wordt gemaakt van de oogst uit één jaar en is vergelijkbaar met een Tawny van dezelfde leeftijd. Wanneer Tawny’s gebotteld worden, zijn ze klaar om gedronken te worden.

Tawny Reserve Port
Een Reserve wordt gerijpt in eikenhout, heeft een goudbruine kleur en is zeer elegant, door zijn combinatie van de frisse fruitigheid van de jeugd en een rijpheid die met de jaren komt.

10 jaar oude Tawny Port
Vergelijkbaar met de Reserve, maar meer ontwikkeld en daarom verzekerd van meer karakter.

20 jaar oude Tawny Port
Met de jaren worden de Tawny’s steeds uitzonderlijker. Met 20 jaar krijgt deze port kleuren die variëren van roodachtig tot goud en zijn zijn smaken vol van fruit. Hij wordt gerijpt in kleine eikenhouten vaten en daarom zijn de aroma’s nog meer ontwikkeld en geconcentreerd. Intens, met tinten van vanille en gedroogd fruit en vleugjes eiken.

30 jaar oude Tawny Port
Door een langere rijping en de geleidelijke blootstelling aan zuurstof worden de oorspronkelijke fruitsmaken van deze port nog intenser en meer geconcentreerd. Het resultaat is een complex karakter van honing en kruiden en volle aroma’s die doen denken aan perzik, hazelnoot en vanille.

40 jaar oude Tawny Port
Dit zijn de oudste portsoorten. Dit zijn zeer complexe en prachtig geconcentreerde Tawny’s met een explosieve smaak.

Colheita Port
De Colheita wordt gemaakt van de oogst uit één enkel jaar en is minstens 7 jaar gerijpt in houten vaten voordat ie gebotteld wordt. Net als de gemengde Tawny’s is kleur en smaak afhankelijk van zijn leeftijd. Hoe langer gerijpt, hoe intenser het boeket aan aroma’s.