Zweet, Benzine en Hooi

Laat je niet afschrikken door rare, moeilijke omschrijvingen van een wijn. Op een fles of tijdens een proeverij. Doe lekker mee met de analyse, want je kunt het nooit fout doen. De omschrijvingen die je hoort tijdens een proeverij zijn de interpretaties van de proever. Oftewel, iedereen beleeft een glas wijn weer anders.

Het proeven van wijn is simpel te structureren in een 3-zintuigen stappenplan, namelijk: kijken | ruiken | proeven.

Het eerste wat je doet is kijken naar de kleur van de port. Is de kleur dieprood of juist aan de lichte kant? Is het een heldere substantie of troebel? En zie je misschien nog een paarse, oranje of groene gloed over de port?
Bij proeverijen zie je vaak mensen met hun glas port boven hun hoofd tegen het licht houden. Naast dat dit er vrij pretentieus uit ziet, werkt het vaak ook averechts doordat de kleur van het kunstmatige licht de kleur van de port kan beïnvloeden. Je kunt het beste een glas port bekijken op een wit vel papier, of tegen het overhemd van je vriend of het witte jurkje van je vriendin.

Vervolgens komt het leuke onderdeel, namelijk het rond draaien van je glas. We noemen dat het walsen van je port. Dit ziet er ten eerste al heel tof uit, maar helpt je ook daadwerkelijk om de dikte van de port te beoordelen. Dit doe je door je glas 1 of 2 goeie zwiepers te geven, een paar tellen te wachten en vervolgens te kijken naar hoe  de port ’tranen’ zoals deze heten, die langs de binnenkant van het glas naar beneden lopen. De snelheid waarmee de tranen naar beneden lopen in je glas geeft inzicht in de stroperigheid en het suikergehalte van de port. Daarnaast komen er aroma’s vrij door het walsen, belangrijk voor stap 2.

Nadat je het glas port uitvoerig hebt bekeken is het tijd voor stap 2; het ruiken. Voor effectief ruiken bestaan er verschillende methodes. Wat je in ieder geval doet, is je gevulde glas half schuin houden en je hoofd iets naar voren buigen, zodat alle aroma’s direct je neus in gaan. Neem de tijd om mogelijke geuren te herkennen. Misschien moet je wel 2 of 3 keer snuiven voordat je geuren gaat herkennen. Neem je tijd.

Schermafbeelding 2018-08-09 om 16.30.49

Vervolgens mag je je eerste slok nemen. Probeer dit zoveel mogelijk te doen zónder je neus te gebruiken. Neem een flinke slok, en hou die een tijdje in je mond zonder hem door te slikken. Het is hier van belang dat je de port over je gehele tong laat rollen. Je tong heeft namelijk drie grote smaak herkenning gebieden, zoet, bitter en zuur. Door vervolgens wat lucht binnen te laten (slurpen), komen de verschillende smaakaroma’s beter tot uiting. Neem na je eerste slok áltijd een tweede. Dit niet alleen omdat dat natuurlijk gewoon lekker is, maar ook omdat pas bij de tweede slok je mond gewend is aan de geur en de smaak van de alcohol zelf. Bij de tweede slok zijn ook de invloeden van wat je eerder hebt gegeten of gedronken geneutraliseerd. Het uitspugen van de port raden wij af, zonde namelijk.

Schermafbeelding 2018-08-09 om 16.00.09

Vervolgens komt het moeilijkste deel van het proeven: het herkennen van de geuren en smaken. Dit is zelfs voor gevorderde proevers vaak nog erg lastig. Het helpt om veel te proeven en je constateringen met anderen te bespreken. Ga hierbij van algemeen, naar steeds specifieker. Dus bijvoorbeeld: je herkent fruit. Maar is dit rood fruit of bijvoorbeeld tropisch fruit? En als het rood fruit is, zijn het dan net geplukte bosaardbeitjes of een zoete kersenjam?  De gouden regel om het professioneel proeven onder de knie te krijgen is door aan álles wat je tegenkomt, te ruiken. Het fruit in je fruitschaal, de groenten in je groentela, je notitieboek en zelfs de oksel van je partner. Maak hier een gewoonte van en je zal zien, het herkennen van geuren en smaken in een glas port of wijn gaat je steeds makkelijker af!